M

A tartalomgyártók új generációját képviseljük, akik emberek tízezreit érik el nap mint nap saját közösségi média platformjaikon.

Itt is megtalál minket:

Fb        Ig

Forbes Knapek Éva

Knapek Éva: Nemet mondtál, és bűntudatod van?

Hogyan mondjak úgy nemet és húzzam meg a határaimat, hogy a kollégáim is elfogadják, és ne legyen bűntudatom? Knapek Éva klinikai szakpszichológus, a Forbes Makers trénerének vendégcikke.

Mindenki körül akad olyan munkatárs és/vagy vezető, aki nehezen érti meg, ha a határainkról kommunikálunk – időnként túl finoman. Néha halogatjuk a nemek felvállalását és önmagunk érdekképviseletét. Abban reménykedünk, hogy lehetséges lesz – majd, ha elég önbizalmat gyűjtünk – bűntudat nélkül megmondani, hogy nem tudunk több munkát vállalni, vagy 17 óra után már nem szeretnénk dolgozni, esetleg nem vesszük fel a telefont akármikor.

Egyre több munkahelyen figyelnek a munka-magánélet egyensúlyra. De mit tehet az, akinek a munkahelyén nem ez a norma?

Hogyan lehet jól nemet mondani a bűntudat és a rosszallás ellenére is? Mitől függ, hogy mások ezt elfogadják-e?

Miért nem tudunk kiállni magunkért a munkahelyen sem? (a múlt)

Gyerekkorunk óta azt tanuljuk, hogy másoknak hogyan áldozzuk fel magunkat, hogyan feleljünk meg a külső elvárásoknak, hiszen „egy jó ember nem okoz csalódást másoknak”. Sőt, a legtöbb ember abban nőtt fel, hogy a szülei nem hitelesítették az érzelmi állapotait, nem érvényesítették azt, ahogyan megítélt egy-egy helyzetet, hanem meghazudtolták. „Nem én bántottalak meg, csak te vagy túl érzékeny.” „Nem történt semmi, csak felfújod.”

Így lehetetlen annak a képességnek a megfelelő kialakulása, hogy az egyén bízzon a saját értékítéletében és higgyen a saját érzéseinek a fontosságában, érvényességében. Így ássák alá – ha nem is szándékosan – az önbizalmunkat. A jó gyerek szerepéből és önmagunk szinte folyamatos hiteltelenítéséből nehéz kikerülni, de az sem lehet cél, hogy átessünk a ló túloldalára.

A teljes cikk a Forbes.hu oldalán.

Évát a NuHeadz Talent Management képviseli. Azokat a tartalomgyártókat képviseljük, akik naponta több tízezer embert szólítanak meg a közösségi média felületeiken keresztül. Amennyiben szeretnének Évával dolgozni, vegyük fel a kapcsolatot és kezdjük el a közös munkát.