Dr. Kulja AndrásSajtómegjelenések
A férfi, aki bejön nekünk: dr. Kulja András, a TikTok orvosa

Rovatunkban olyan férfiakkal beszélgetünk, akikre tehetségük, kreativitásuk, szakmai eredményeik kapcsán figyeltünk fel. Kíváncsiak vagyunk, kik vannak a sikerek mögött, mi a történetük, és merre tartanak. Ismerjétek meg közelebbről dr. Kulja András sebész szakorvos-jelöltet, egészségügyi menedzsert.

A TikTok végtelen videófolyamában, a táncos trendek és a helyzetkomikumok között üdítő színfolt dr. Kulja András sebész rezidens, aki közérthetően és hitelesen mesél ritka betegségekről, egészségmegőrzésről – és néha még a munkájába is betekintést enged. A 32 éves orvosnak szívügye az betegedukáció, és reméli, hogy nemcsak a közösségi médiában, hanem azon túl is tehet az egészségértés javításáért.

Nagyon örülök, hogy találkoztunk, de alapvetően jobb, ha az ember veled csak a TikTok For You-jában fut össze, és nem személyesen, mert akkor nagy valószínűséggel sebészeti ellátásra szorul… Hogy állsz a rezidenskedéssel?

Már csak egy év van hátra a szakképzésemből. Jelenleg a Semmelweis Egyetem egyik klinikáján töltöm a szakgyakorlatomat, mellette pedig a fő képzőhelyemen, egy budapesti kórház sebészeti osztályán dolgozom, ahol az ügyeleti ellátásban veszek részt.

A sebészetnek melyik ága érdekel különösen? Merrefelé szeretnél specializálódni?

Nagyon érdekelnek a laparoszkópos műtétek, az egy egészen különleges része a sebészetnek, hiszen úgy kell összehangolnunk a kezünk mozgását, hogy egy monitort nézünk. Rengeteg kihívást tartogat ez a terület, és talán ebbe az irányba fogok tovább indulni.

Eredetileg pszichiáternek készültél, aztán a sebészeten kötöttél ki. Mi miatt volt ez az éles váltás?

Talán ez a két orvosi szakterület áll legtávolabb egymástól, így megértem, ha valaki furcsállja ezt a döntésemet. Édesanyám pszichiáter, a pszichiátria mint tudomány pedig kifejezetten vonzott. Az egyetemen depressziókutatásban is részt vettem, nagyon izgalmasnak találtam ezt a területet. Sőt, amikor elkezdtem pszichiátrián dolgozni, még akkor is élveztem, rendkívül érdekes esetekkel találkoztam. Viszont egy idő után úgy éreztem, hogy hiányzik valami. Nehéz megfogalmazni, de talán úgy mondanám, hogy a dinamikusan változó munkahelyzetek hiányoztak. Ötödévben a Szent István Kórház sebészetén voltam nyári gyakorlaton, és eléggé megtetszett az ottani munka, de akkor még elhessegettem a váltás gondolatát. A feleségem édesapja állatorvos, és miután neki asszisztálhattam több műtétnél, megszületett bennem az elhatározás, hogy sebész szeretnék lenni.

A teljes cikk itt érhető el: Marie Claire

Andrást a NuHeadz Talent Management képviseli. Azokat a tartalomgyártókat képviseljük, akik naponta több tízezer embert szólítanak meg a közösségi média felületeiken keresztül. Amennyiben szeretnének Andrással dolgozni, vegyük fel a kapcsolatot és kezdjük el a közös munkát.