M

A tartalomgyártók új generációját képviseljük, akik emberek tízezreit érik el nap mint nap saját közösségi média platformjaikon.

Itt is megtalál minket:

Fb        Ig

Dr. Kulja András fedte fel a titkot: ezért nincs még csodaszer a rák ellen

Óriási követőtáborral rendelkezik Dr. Kulja András, aki többek között azt is elmagyarázza netes felületein, hogy mi is az a rák, és miért nincs rá csodaszer.

A február 4-i Rákellenes Világnap alkalmából felkerestük Dr. Kulja András sebész rezidenst, hogy beszéljen nekünk a tömegeket érintő halálos betegségről. A szakember András doktor néven publikál a TikTokon, közel 250 ezres táborának készít videókat.

 

A TikTok csatorna elindásának motivációja az egészségügyi álhírek elleni küzdelem volt, mert nem csak járvány ideje alatt, hanem azelőtt, illetve azóta is egyre több téves információ, valótlan állítás jön szembe velem az interneten különböző súlyos betegségekkel kapcsolatban. – kezdte a Borsnak a sebész rezidens.

 

Mi az a rák?

– A rák a daganatos megbetegedések összefoglaló neve. Rosszindulatú daganatos megbetegedésekből körülbelül száz típust ismerünk, és ha genetikailag nézzük ezeket, akkor mindegyiknek nagyon sok alcsoportja van – magyarázza az orvos.

Hogyan alakul ki a rák és miért nehéz elpusztítani?

– A daganatos sejtek a saját sejtjeinkből keletkeznek. Lényegében minden sejtünk szaporodik és a szaporodás során, amikor egy sejt ketté osztódik, akkor le kell, hogy másolja saját örökítő anyagát. Ebbe a folyamatba csúszhatnak hibák, ezért a sejtjeinknek van egy ellenőrző funkciója, ami leellenőrzi, hogy jól lett-e lemásolva a DNS. Azonban vannak hibák, amik valahogy ezen a szűrőn átcsúsznak. Daganatok akkor keletkeznek, hogyha ezek a másolási hibák a sejtek osztódásáért és az életciklus szabályozásáért felelős géneket érinti. 

Keletkezhetnek olyan sejtek, amik kívülről teljesen úgy néznek ki, mint a saját sejtjeink, de valamiért nem jól működik a belső szabályozó funkciójuk és elkezdenek korlátlanul szaporodni. Ilyenkor beszélünk rosszindulatú daganatról.

Ezek a sejtek folyamatosan osztódnak-osztódnak, de nem pusztulnak el és ennek köszönhetően egy szövet masszát alkotnak. A szövetmasszában lévő sejtek egy idő után elvesztik az eredeti funkciójukat. Például hogyha veséből indul ki, akkor már nem vesesejtként fognak funkcionálni, viszont a szervezet nem tud velük mit kezdeni, mert ugyanúgy néznek ki, mintha normál sejtek lennének – magyarázza a TikTok doki.

Miért nincs gyógymód a rákra?

Sajnos majdnem minden típusra más és más gyógyszer hat.

 

Több száz féle altípusa lehet a daganatoknak és ennek fényében lényegében lehetetlen olyan gyógymódot találni, amelyik mindegyiknél hatásos. – magyarázza András doktor. – Gondoljatok csak bele, hogy valami olyan szert kellene találni, ami a sok típusú, genetikailag teljesen más daganatra hat, anélkül, hogy a saját sejtjeinket elpusztítaná. Nincsen olyan csoda módszer, ami mindegyik daganattípusra jó lenne.

Van remény

Dr. Kulja András elmondta, hogy az orvostudomány fejlődésének köszönhetően több olyan daganatos betegség is van, ami gyógyszerrel megállítható, vagy akár gyógyítható is.

 

Azt javaslom a betegeknek, hogy ha daganatos betegségük van, vagy a gyanúja áll fenn, mindenképp forduljanak a kezelőorvosukhoz, hiszen minden daganatos beteg esetében összeül egy orvosokból álló csapat, amit onkoteamnek nevezünk és átnézve a leleteket, a kórtörténetet, a lehető legoptimálisabb kezelést ajánlják fel. – tanácsolja az orvos.

 

„Tömegek figyelmét tudjuk felhívni”

A szakember szerint a Rákellenes Világnap fontos a betegség megelőzése érdekében is.

 

A Rákellenes Világnap alkalmával nagy tömegek figyelmét tudjuk felhívni olyan fontos témákra, amelyekkel a laikus közönséget is egészségtudatosabbá tehetjük, ami kulcsfontosságú a betegség megelőzésében. Emellett, sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni a szűrésekről, pedig az azokon való rendszeres részvétel életet menthet .– mondta Dr. Kulja András  hozzátéve:
– Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az idejében diagnosztizált megbetegedés a legtöbb esetben kezelhető.
Forrás: Bors

Dr. Kulja Andrást a NuHeadz Talent Management képviseli. Azokat a tartalomgyártókat képviseljük, akik naponta több tízezer embert szólítanak meg a közösségi média felületeiken keresztül. Amennyiben szeretnének Andrással dolgozni, vegyük fel a kapcsolatot és kezdjük el a közös munkát.