BlogbejegyzésekKutatás
Magyar TikTok-kutatás 2020 // Kik használják itthon a TikTok-ot?

NuHeadz TikTok kutatás 2020

A NuHeadz Talent Management 2019 őszén több mint 1,000 TikTok-felhasználó részvételével végzett felmérést, az eredményeket 2020 januárjában itt publikáljuk először. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy kik használják elsősorban az applikációt, melyik célcsoport a legfogékonyabb itthon a TikTok használatára.

A kutatás metodikája

Három népszerű TikTok-videós (Bóna Bianka, Czura Karina, Liszkai Márk) Instagram Story posztjaiban jelent meg a felhívás 2019 októberében a kérdőív kitöltésére. Közel 1,100-an töltötték ki teljes mértékben a Google Forms felületén összeállított kérdőívet, ebből 1034-en válaszoltak “igen”-nel arra a kérdésre, hogy használják-e a TikTok-ot. Az eredmények összesítésénél csak azokat a válaszokat vettük figyelembe, akik aktívan használják az alkalmazást. A kutatás nem feltétlen reprezentatív, ugyanakkor több mint 1,000 TikTok-felhasználó válaszai alapján készült.

Mit tudunk a TikTok-ról?

A TikTok a kínai ByteDance cég népszerű közösségi alkalmazása, amelyet elsősorban mobiltelefonokon érhető el (iOS és Android rendszereken). A ByteDance a musical.ly applikáció felvásárlásával és a meglévő felhasználóbázis beolvasztásával 2017-ben indíotta el a TikTok alkalmazást a Kínán kívüli területeken. Kínában továbbra is Douyin néven érhető el az azonos elven működő applikáció.

2019-ben az Egyesült Államokban már többen töltötték le a TikTok-ot mint az Instagram és a Facebook alkalmazást a SensorTower adatai szerint. 2019-re a leggyorsabban növekvő közösségi alkalmazássá vált világszerte. Ma már olyan sztároknak van saját TikTok-fiókja, mint Ellen Degeneres, Britney Spears, The Rock vagy Justin Bieber. A TikTok-nak 800 millió aktív felhasználója van a legutóbbi adatok szerint.

A magyar TikTok-használók életkora, lakóhelye

A kutatásunk során az egyik első kérdésünk a felhasználók korára és lakóhelyére vonatkozott. Az eredmények alapján elmondható, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően elsősorban a 11-18 éves korosztály körében kiemelkedően népszerű a videós applikáció, a felhasználók 76%-a ebbe a korcsoportba tartozik, ugyanakkor a 18-24 éves korosztály is képviselteti magát közel 20%-al. A 25 év felettieket egyelőre még nem hozta lázba a TikTok, de várhatóan ide is hamarosan betör az applikáció. Lakóhely szerint főként a városi fiatalok körében tarol a TikTok, a felhasználók 70%-a budapesti vagy vidéki városban lakik.


NuHeadz TikTok kutatás 2020


Milyen közösségi alkalmazásokat használnak a TikTok-userek?

Az elsőszámű platformnak jelenleg az Instagram tekinthető a felhasználók körében.

A megkérdezett TikTok-használók 50%-a több mint egy órát használja naponta az Instagram-ot, 30%-a több mint két órát tölt el rajta.

Ugyanakkor a TikTok-ot is a válaszadók 30%-a használja napi több mint fél órát, ezzel pedig egyre inkább behozza a YouTube-ot. Tévét a TikTok-felhasználók 30%-a egyáltalán nem néz.


NuHeadz TikTok kutatás 2020
A kép kattintással nagyobb méretben is megtekinthető.
NuHeadz TikTok kutatás 2020
A kép kattintással nagyobb méretben is megtekinthető.

A 18 éven alattiak körében a TikTok-videók elérése már a tévével verseng

Megvizsgáltuk, hogy a 18 éven aluliak körében milyen elérési adatokkal számolhatunk, ha egy-egy népszerű tévéműsort az azonos időszakban publikált legnépszerűbb TikTok-videókhoz hasonlítunk. Ezért összehasonlítottuk Czura Karina elérési adatait a 18 éven aluli magyarok körében a legnézettebb magyar tévéműsorokkal ugyanebben a célközönségben.
Az „elérés” (reach) alatt azokat a 18 év alatti nézőket vettük alapul, akik legalább egy percig bekapcsolódtak a műsorba. A TikTok elérés esetében pedig a teljes elérésből levontuk a külföldi nézőket és a18 év feletti nézőket, hogy a két adatsor összehasonlítható legyen.


PLATFORM TARTALOM CÍME REACH
RTL KLUB X-FAKTOR (OKT 26) 263,000
TIKTOK KARINA – „AZ EXEIM” (OKT 5) 239,000
TV2 SZTÁRBAN SZTÁR LESZEK (OKT 6) 201,000
RTL KLUB X-FAKTOR (OKT 12) 194.000
TV2 SZTÁRBAN SZTÁR LESZEK (OKT 13) 194.000
TV2 SZTÁRBAN SZTÁR LESZEK (OKT 20) 183.000
RTL KLUB X-FAKTOR (OKT 19) 173.000
RTL KLUB X-FAKTOR (OKT 05) 167.000
TV2 SZTÁRBAN SZTÁR LESZEK (OKT 5) 156.000
TIKTOK KARINA – „ZSÍRLEVSZÍVÁS” (OKT 8) 138.000

(Televíziós adatok forrása: AGB Hungary, 2019 október; 3-18 éves közönség, reach – legalább 1 percig bekapcsolódtak a műsorba. TikTok-adatok: Czura Karina októberi legnézettebb videói, amelyből a 18 éven felülu és külföldi nézőket kivettük).


Melyek a legnépszerűbb TV-műsorok a TikTok-felhasználók körében?

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az aktív TikTok felhasználók közül mely tévéműsorokat részesítik előnyben a fiatal felhasználók. Ellenőrzésképpen a lehetséges válaszok között elhelyeztük az Egyenes Beszéd (ATV) című műsort, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a valódi preferenciájuk alapján válaszolnak a kérdésekre. Az Egyenes Beszédet – a várakozásoknak megfelelően – még a TikTok-felhasználók 1%-a sem nézi, ugyanakkor az X-Faktort minden második user figyelemmel követi. De minden ötödik felhasználó a csak streaming platformon vagy illegálisan letölthető Stranger Things-et is nézi.

Az X-Faktor népszerűsége azon is jól lemérhető, hogy a 2019-es évadban szereplő Manuel egyik dalára több mint 17,000 (!) TikTok-videó készült. Továbbá azok a videók, amelyekben a népszerű TikTokkerek az X-Faktor szereplőivel készítettek közös TikTok-videókat – kiemelkedően jó eléréssel futottak, több ilyen videó is 500,000 feletti megtekintést ért el.A TikTok az egyik elsőszámú zenei platformmá válik

Az általunk megkérdezettek TikTok-felhasználók többsége (55%-a) jelezte, hogy már itt találkozik az új zenékkel. Ma már olyan világsikerek is az alkalmazásnak köszönhetik a sikereiket, mint a Grammy-díjas “Old Town Road”, vagy a “Ride it”. Egy-egy népszerű magyar dalra akár tízezres nagyságrendben készülnek videók itthon, amelyek kulcsszerepet játszhatnak az adott dal elterjedésében. A NuHeadz tapasztalatai alapján a legnépszerűbb magyar előadók a hazai TikTok-felhasználók körében Manuel, Burai Krisztián, Mario, ByeAlex és Ábrahám.


NuHeadz TikTok kutatás 2020


TikTok-videós vs közéleti szereplők

A felmérés során érdekelt bennünket az is, hogy kiket ismernek fel kép alapján azok a fiatalok, akik használják a TikTok-ot. Az eredmények azt mutatták, hogy a legnépszerűbb YouTube-videósok továbbra is a fiatalok kedvencei, de egy színészlegenda (Gálvölgyi János) ismertsége már nem éri el az 50%-ot. Ugyanakkor a legnépszerűbb TikTok-videósok ismertsége már 50% felett van. A felmérés a 2019-es önkormányzati választás utáni héten készült, ezért a közszereplők közül Karácsony Gergely fotójára is rákérdeztünk, ő azonban mindösszesen a TikTok-használók harmadának volt ismerős. Csonka András viszont – aki magas is rendszeresen tölt fel videókat a TikTok-ra – magas, 73%-os ismertséggel rendelkezik.

 


NuHeadz TikTok kutatás 2020


 

A magyar TikTok számokban

A ByteDance jelenleg nem szolgáltat adatot arra vonatkozólag, hogy országonként hány aktív felhasználóval rendelkezik a TikTok. A NuHeadz becslése szerint jelenleg 1-1,3 millió aktív használója lehet az alkalmazásnak itthon. Erre a legnézettebb magyar videók elérési adataiból lehet következtetni.

Az általunk képviselt TikTok-videósok számai alapján az engagement kiemelkedő a platformon. Bóna Biának volt olyan videója, amelyre több mint 15,000 komment érkezett, és nem ritka a 70,000-80,000 lájkot elérő videó sem. Czura Karinának a legnézettebb videóját – amely külföldön is elterjedt – több mint 8 millión látták, de nála volt már olyan szponzorált tartalom is amely közel 1 milliós elérést hozott. Togyela Dominik mindösszesen fél éve regisztrált a platformra, és az egyik leggyorsabban növekvő magyar TikTok-oldalként több mint 100,000 követőt gyűjtött ezen rövid idő alatt is.

Karina csatornája hetene átlagosan 1,2 millió videómegtekintést hoz, de tavaly novemberben – amikor az X-Faktor szereplőivel készített közös videókat – a videóindítások száma egyetlen hét alatt meghaladták a 3 milliót (!).

NuHeadz TikTok kutatás 2020


A NuHeadz TikTok-kutatásának legfőbb eredményei az alábbi videóban is megtekinthetőek:

 

(C) NuHeadz Talent Management 2020 | nuheadzmanagement.com

Kapcsolat: Horváth Ádám | +36 70 633 6457 | adam_horvath@nuheadzmanagement.com

 

Comments
2
» Támad a Tik-Tok | Campus

[…] mint ezer TikTok-felhasználó megkérdezésével készült, nem reprezentatív felmérésének eredményeit, amelyek alapján megrajzolták a magyar tiktokkerek profilját. Az alkalmazás a 11–18 éves […]

2020.02.05. at 12:13
Hányan és hogyan használják a TikTokot? - TikTok Neked

[…] NuHeadz Talent management 2019. őszén végzett egy kutatást, amelyben több mint ezer kitöltő vett részt, és amelyből […]

2020.05.16. at 14:55
Comments are closed.