M

A tartalomgyártók új generációját képviseljük, akik emberek tízezreit érik el nap mint nap saját közösségi média platformjaikon.

Itt is megtalál minket:

Fb        Ig

Elf Bar: Káros függőségek

Ahhoz, hogy az Elf Bar, a vízipipa, az energiaital vagy bármilyen más függőséghez vezető szer kapcsán szemléletváltás történjen, kulcsfontosságú az edukáció – hívta fel a figyelmet Kulja András, aki Magyarország egyik legnagyobb elérésű egészségügyi kommunikációs csatornáját vezeti. Egy budapesti kórház sebészszakorvos-jelöltjeként úgy véli, hogy a fiatalok is nyitottak az egészségügyi tartalmakra, a figyelmük viszont csak úgy tartható fenn, ha számukra is érdekes és érthető információkat kapnak.

 

– Bár az Elf Bar a hagyományos dohánytermékekben található rákkeltő anyagokat nem tartalmazza, számos egyéb oka van, ami miatt kifejezetten káros – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kulja András, aki idehaza elsőként ismertette az újfajta dohánytermék egészségügyi hatásait.

Mindennapi függőségek

A sebészszakorvos-jelölt kiemelte: a manórúdnak is nevezett cigaretta elsősorban a magas nikotintartalma miatt veszélyes. A nikotin ugyanis idegméreg, ami kis mennyiségben is erős függőséget idézhet elő, elhagyása pedig komoly elvonási tüneteket okoz. Használója tehát egy idő után már nem a kellemes érzés, hanem az elvonási tünetek elkerülése miatt szívja azt.

Ezenfelül az Elf Bar a szervezet működésére nézve is komoly veszélyekkel jár: megzavarja az idegrendszer működését, jelentős mértékben rontja az alvás minőségét, hatással van a szív- és érrendszerre, nem utolsósorban pedig szívása által rengeteg mikroműanyag kerülhet a vérkeringésbe 

– figyelmeztetett a szakember, jelezve azt is, hogy a műanyag, folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, egyszer használatos eszköz környezetvédelmi szempontból is kifejezetten káros. Az elhajított eszköz ugyanis nem bomlik el, a benne található lítiumelemek pedig a talajba oldódva az élővilágot is károsíthatják. Sőt az is előfordulhat, hogy egy állat megrágja azt, és mérgezés következtében elpusztul – tette hozzá.

Kulja András szerint bár kevés szó esik róla, de a vízipipa is megdöbbentően káros az egészségre. Egy óra vízipipázással ugyanis nagyjából kétszáz szál cigarettának megfelelő nikotin kerül a szervezetbe, sőt enyhe szén-monoxid-mérgezést okoz – mutatott rá.

– Sokan gondolják úgy, hogy mivel a víz megszűri a dohányfüstöt, az kevésbé ártalmas az egészségre. A dohányfüstben lévő káros, rákkeltő anyagok, például az aromás szénhidrogének azonban egyáltalán nem oldódnak a vízben, így akadálytalanul a tüdőbe jutnak. Ráadásul, mivel a füst lehűl, kevésbé ingerli a légutakat, így használói mélyebbre szívják azt. A káros anyagok így egészen a léghólyagokig jutnak, majd átlépnek a véráramba, s onnan a szervezet minden részébe eljutnak, egy részük pedig kiválasztódik a vizelettel. Ennek következtében a vízipipázás nemcsak a szájüregi, a gége-, a gyomor- és a tüdő-, hanem a húgyhólyagrák esélyét is drasztikusan növeli. Ráadásul érgyulladást is okoz, ami hosszú távon érelmeszesedést idéz elő – részletezte Kulja András.

A sebészszakorvos-jelölt kitért a fiatalok által sokat fogyasztott energiaitalok egészségügyi hatásaira is. Mint mondta, attól, ha valaki néha-néha megiszik egy energiaitalt, nem lesz komolyabb baja, aki viszont folyton ezzel próbálja ébren tartani magát, annak előbb-utóbb meglesz a következménye.

– A magas cukor- és koffeintartalmú készítmények könnyen át tudják verni a szervezetet, a sejtek „fáradtságérzetét”, az energiaitaloknak köszönhető éberség viszont csak ideig-óráig tart. Közben viszont a koffein magas vérnyomást, erős szívdobogást és szívritmuszavart is okozhat. Emellett a nagy mennyiségű cukor hatására a vércukorszint is folyamatosan ingadozik, ami összezavarja a szervezetet 

– mutatott rá.

A teljes cikk itt érhető el: Magyar Nemzet

Andrást a NuHeadz Talent Management képviseli. Azokat a tartalomgyártókat képviseljük, akik naponta több tízezer embert szólítanak meg a közösségi média felületeiken keresztül. Amennyiben szeretnének Andrással dolgozni, vegyük fel a kapcsolatot és kezdjük el a közös munkát.