M

A tartalomgyártók új generációját képviseljük, akik emberek tízezreit érik el nap mint nap saját közösségi média platformjaikon.

Itt is megtalál minket:

Fb        Ig

Elf Bar – Színes-szagos függőség

Miért veszélyes, ha fiatalon szokik rá valaki az Elf Barra? Miért lehet károsabb a manórúd a normál dohányzásnál, és mit lehet tenni, ha valaki már rászokott? Dr. Kulja András, a vloggerként is ismert orvos válaszol a kérdéseinkre.

Az Elf Bar a „dohányzás legújabb generációjaként” hirdeti a termékeit, és a nyitóoldalukon több sorban részletezi a forgalmazó, szerinte miért is jó választás a terméke. Többek között kiemeli, hogy „nincs veszélye annak, hogy valaki 4000-nél több vegyi anyagot juttasson a szervezetébe, amit a klasszikus cigaretta állít elő”, azt azonban már nem teszi hozzá, hogy jelenleg senki nem tudja, a nikotinon kívül – ami már magában is épp elég káros – mit is juttat pontosan a szervezetébe az, aki Elf Bart szív. Mert az biztos, hogy nem a tömény egészséget. A forgalmazó azt is kiemeli, hogy jó lehet a cigarettáról történő leszokáshoz, ez az állítás azonban nagyon nem állja meg a helyét, ugyanis az Elf Bar a cigarettához hasonlóan addiktív, és bizonyos értelemben még károsabb is lehet, mint a hagyományos cigaretta.

Adott a függőség

A színes-szagos manórudak főleg a tizenévesek körében hódítanak, de a huszonévesek kezében sem ritka látvány. Habár, itthon szigorúan büntetik a használatát, ugyanis már egy Elf Bar birtoklása is pénzbírságot von maga után, még mindig népszerű.

Annak ellenére is, hogy a nikotinos változatoknak biztosan komoly egészségkárosító hatása van, a nem nikotinosak ízesítéséhez használt vegyületekről pedig jóformán semmit sem tudni. Éppen ezért több szakember is igyekszik felvilágosítani a fiatalokat, mit is tesznek a szervezetükkel, amikor Elf Bart szívnak.

Ha használod a közösségi médiát, egészen biztosan belefutottál már dr. Kulja András sebész-szakorvos jelölt egy-egy videójába. A 2021-ben az év Covid-orvosának választott szakember rengeteg egészség témájú Tiktok videót készít, és az Elf Bar sem maradt ki, ami nagyot robbant júniusban. A videó után sok kamasz megkereste, és köszönetet mondott neki, hogy elmondta, mivel is jár, ha manórudat szívnak. Többen jelezték neki, hogy bár addig Elf Bar használók voltak, inkább leteszik most, hogy tudják, mennyire káros az egészségre.

Az orvos azt is elmondta, hogy az Elf Bar ugyanolyan függőséget okozhat, mint a cigaretta, ugyanis nikotint tartalmaz – és nem is keveset:

„Bár a hivatalos szövegben úgy fogalmaznak, mintha az Elf Bar arányaiban ugyanannyi nikotint tartalmazna, mint a rendes cigaretta, de a gyakorlatban rendszerint több nikotint visznek be a használók. Egy Elf Bar 2-3, vagy akár 4 doboz cigarettával is felér, és fogyasztás közben senki nem látja, hány szál cigarettának megfelelő adagot szívott el, így megvan rá az esély, hogy jóval magasabb dózisban jut nikotin a szervezetbe, mint a normál dohányzás során. Továbbá zárt térben is sokan szívják, nem úgy, mint a normál cigit, így még inkább igaz, hogy az Elf Barral nagyobb mennyiségű nikotin kerülhet a szervezetbe.”

Az orvos hozzátette, hogy a nikotin kifejezetten addiktív anyag, aminek erős megvonási tünetei vannak. A nikotin rövid távon csökkentheti a szorongást, de hosszú távon már azért sóvárog a szervezet a nikotin után, hogy a hiánya okozta szorongásos tüneteket enyhítse – vagyis, függővé tesz.

A teljes cikk itt érhető el: Glamour

Andrást a NuHeadz Talent Management képviseli. Azokat a tartalomgyártókat képviseljük, akik naponta több tízezer embert szólítanak meg a közösségi média felületeiken keresztül. Amennyiben szeretnének Andrással dolgozni, vegyük fel a kapcsolatot és kezdjük el a közös munkát.