M

A tartalomgyártók új generációját képviseljük, akik emberek tízezreit érik el nap mint nap saját közösségi média platformjaikon.

Itt is megtalál minket:

Fb        Ig

Aggódik a vidékiekért a magyar TikTok-doki

Sebész szakorvos-jelölt, egészségügyi menedzser, TikTok sztár, influenszer, 2021-ben az „Év Covid orvosa”. Mindez egy személyben Dr. Kulja András, aki a TikTokon egyelőre magányos harcosként próbálja növelni az egészégtudatosságot Magyarországon. Interjú.

Pénzcentrum: Mióta dolgozik a magyar egészségügyben?

Dr. Kulja András: 2016-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán, majd pszichiáter rezidensként kezdtem a pályámat. Nagyon érdekelt ez a terület, ráadásul az egyetemi évek alatt depresszió kutatással foglalkoztam, így adta magát ez az irány. Egy év után ébredtem azonban rá, hogy hiányzik a manualitás, a fizikailag is aktívabb munka az életemből. Ezért hosszú őrlődést követően 2018-ban „váltottam” a sebészetre.

Noha ez egy lényegesen pörgősebb terület, a betegekkel való kommunikációra – például a pszichiátriához képest – sokkal kevesebb lehetőség van, hiszen az idő nagyobbik részét a műtőben töltöm. Ez érdekes tapasztalás volt, hiszen nagyon fontosnak tartom, hogy legyen lehetőségem beszélgetni a páciensekkel. Szívügyem a betegedukáció, a tájékoztatás, az, hogy a betegek kérdéseire választ tudjak adni. Éppen ezért hiába váltottam, valami hiányérzet mégis volt bennem.

Hogy indult a digitális karrierje?

A fenti tapasztalatok motiváltak abban, hogy keressek egy olyan megoldást, ami segítséget jelenthet abban, hogy amíg én a műtőben operálok, addig a páciens információt kapjon a betegségével kapcsolatban. Ekkor hoztam létre – hosszú előkészületeket követően – a Fonendoszkóp nevű YouTube-csatornámat. Az első videóm a vakbélgyulladásról szólt, ami az egyik leggyakoribb sürgős sebészeti beavatkozást igénylő kórkép. Akkor még nem is tudtam, hogy mennyire nagy kihívás ez, külföldön egy profi YouTube-csatorna mögött akár 20-30 fő, de van, hogy 60 ember munkája áll. Én pedig egyedül vágtam bele, a feleségem segítségével, így nagyon sok időbe telt elkészíteni egy-egy videót.

Sokáig gondolkodtam azon, hogy hogyan tudnék egy professzionális YouTube-csatornát felépíteni, részletes tematikai és pénzügyi terveket készítettem. A munkám mellett azonban ez szinte lehetetlen kihívásnak tűnt és már éppen kezdtem lemondani a videógyártásról, amikor egy baráti társaságban megtudtam, hogy egy ismerősöm TikTok-ra gyárt edukációs tartalmakat. Végül a barátaim és feleségem meggyőztek, hogy próbáljam ki, így 2021. július 1-jén Semmelweis-napon indítottam el a csatornámat, amelyet ma már több mint 180 ezren követnek.

Örülök, hogy ezen a felületen meg tudom valósítani azt, amit a YouTube-on szerettem volna, noha a TikTok esetében – a platform jellegéből adódóan – kicsit más a formátum, hiszen sokkal rövidebben kell átadnom az információkat. Ma már közhely, de ha az első pár másodpercben nem tudjuk megragadni a nézők figyelmét, akkor azonnal elkattintanak. Ezért nagyon átgondoltan kell indítani egy-egy videót.

A teljes cikk itt érhető el: penzcentrum.hu

Andrást a NuHeadz Talent Management képviseli. Azokat a tartalomgyártókat képviseljük, akik naponta több tízezer embert szólítanak meg a közösségi média felületeiken keresztül. Amennyiben szeretnének Andrással dolgozni, vegyük fel a kapcsolatot és kezdjük el a közös munkát.