M

A tartalomgyártók új generációját képviseljük, akik emberek tízezreit érik el nap mint nap saját közösségi média platformjaikon.

Itt is megtalál minket:

Fb        Ig

kulja andrás

Nem természetes, hogy ennyire egészségesek vagyunk, mondja a TikTok magyar sztárdokija

Dr. Kulja András nevét egyre többen ismerik: a fiatal szakorvosjelölt a TikTokon segít abban, hogy jobban értsük testünket, többet tehessünk egészségünkért, és jó pár tévhitet is eloszlat rövid videóinak segítségével.

Első edukációs videójára fél éven át készült dr. Kulja András: kamerát vásárolt, megtanult videót vágni, majd hálószobájukban, felesége társaságában vett fel azt. Ma is előfordul, hogy 8 órányi munkát fektet egyetlen videóba, mivel saját maga rögzíti, vágja ismeretterjesztő kisfilmjeit, amelyekben aktuális témákról ugyanúgy szó esik, mint a dohányzás vagy épp az édesítőszerek hatásairól.

A sokak által TikTok-dokinak is titulált sebész szakorvosjelölt több platformon is jelen van már az interneten: podcast mellett YouTube-csatornát is indított, és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem hallgatóit tanítja is arra, miért fontos, hogy a betegek és a laikusok tényleg értsék, amit mondanak.

Magyarországon te vagy az egyik első orvos, aki egy olyan platformot választott az egészséggel kapcsolatos információk terjesztésére, mint a TikTok. Ez külföldön elterjedtebb, le vagyunk maradva e téren?

Az utóbbi időben kezdtem külföldi csatornákat nézni, érdekelt, miben tudok fejlődni, mások hogyan készítik a videóikat. Vágásban, képi világban az utóbbi fél évben inspirálódtam tőlük. Most már sok egészségügyi tartalomgyártót követek, időnként témákra is szerzek tőlük ötletet.

SZÁMBAN ELÉGGÉ LE VAGYUNK MARADVA, DE SZERENCSÉRE VANNAK MÁS ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK, AKIK BELEVÁGTAK AZ ILYEN TÍPUSÚ TARTALOMGYÁRTÁSBA.

Pozitív példaként tudom említeni dr. Benkovics Júliát, dr. Kőnig Róbertet, vagy Baji Anikót, az Akut Szakasz Facebook-oldal vezetőjét. Legutóbb például a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese prof. dr. Bánhidy Ferenc vágott bele a TikTok világába nőgyógyászati témakörben. Nagyon örülnék, ha még több egészségügyi tartalomgyártó lenne, mert akkor specializáltabbak lehetnének a tartalmak.

A csatornád indítását nem külföldi példa inspirálta?

Pszichiáterrezidensként kezdtem a pályát. Másfél évig voltam a SOTE Pszichiátriai Klinikáján, onnan váltottam sebészetre, és rájöttem, hogy

sokkal kevesebb időm van beszélgetni a betegekkel, viszont nagyon nagy az információigényük.

Ez volt az első pillanat, amikor elkezdtem gondolkodni azon, hogy valamilyen audiovizuális megoldással áthidalhatnám ezt. Sokszor folyamatosan műtőben vagyunk, nincs idő leülni a pácienssel, és megfelelően tájékoztatni. Mivel törvény szerint is két része van a betegtájékoztatásnak, az általános és az egyéniesített forma, azt gondoltam, az általános részt kiválthatnám videós tartalmakkal. 2019 tavaszán el is készítettem az első videómat a YouTube-ra a vakbélgyulladásról.

A TikTok viszont teljesen véletlenül jött: ismerőseim említették, a feleségem is javasolta, hogy próbáljam ki. Bennem az a stigma élt a TikTokkal szemben, hogy ezen a platformon csak táncikálnak meg bugyuta dolgokat csinálnak. Egy születésnapi bulin aztán Molnár Janka fizikus mutatta nekem, hogy van TikTok-csatornája, és szereti: ekkor döntöttem el, hogy kipróbálom én is. Semmelweis-naphoz közeledtünk, ezt jó kezdődátumnak gondoltam, így indult el a csatorna.

A teljes cikket itt találod.