M

A tartalomgyártók új generációját képviseljük, akik emberek tízezreit érik el nap mint nap saját közösségi média platformjaikon.

Itt is megtalál minket:

Fb        Ig

kulja andrás

Tiktok Doki: nem könnyű egy áltudományos tengerből kihalászni az igazságot

Ma már alapjaiban befolyásolhatja az életünket, hogy milyen tartalmakat, információkat, álinformációkat osztunk meg a közösségi felületeinken. Hatványozottan igaz ez az egészségügyi témákra. Mindennek a rejtett és valós veszélyeiről beszélt a Jazzy Rádió Business Class című adásában dr. Kulja András sebész, rezidens tartalomgyártó, Tiktok Doki.

Hajlamosak vagyunk a jólértesültség leplébe burkolózva olyan álhírek befogadására és továbbítására, amiknek nem csak a valósággal nincs kapcsolata, de káros következményekkel is járhat a még oly jószándékú terjesztése is. Miként lehet, érdemes mindezt kikerülni, megszűrni?

„Valóban így van, gyakran futok bele magam is olyan megosztásokba az interneten, ahol egy-egy abszolút releváns kérdésre próbálnak választ adni. Aki csak a szöveget olvassa és nem ismeri az adott téma tudományos hátterét, annak logikusnak és hihetőnek hathat egy-egy álhír is” – mondta Kulja András. Éppen ezért veszélyesek az áltudományos tévinformációk – hangsúlyozta –, mert ha valaki például „a belsőégésű motorokról osztana meg valamit, mint laikus olvasó, én sem tudnám eldönteni, hogy most az igaz vagy sem. Viszont, ha jól van megírva, akkor számomra is hihetőnek tűnik”.

Ez a helyzet az egészségügyi hírekkel is. Sokszor a magyarázat bonyolultabb, nehezebb feldolgozni s könnyebben besétálhatunk az áltudományok csapdájába. Akár évek múlva is visszaköszönnek ugyanazok a témák. Az egyik slágertémaként említette például a védőoltások témáját.

A teljes cikk itt érhető el.